Rotsaker & Grönsaker

kryddskalar FAQ om potatis POTATIS Vad skiljer en raggmunk från en råraka? Råraka är enbart riven packad potatis som kryssas och steks, medan raggmunk är en pannkaka med råriven potatis i.rivhjarn2 Hur många kilo potatis beräknas till 150 portioner? 1 portion=225g =150*225=33,750   34 kg I detta tema ska ni göra rotsaksbiffar. Nämn andra råvaror som det är lämpligt att göra vegetariska biffar (vegetter) av? Selleribiff Morotsbiff Rödbetsbiff Palsternacksbiff Grönkålsbiff Spenatbiff Mangoldbiff Se http://vegania.net/vegobiff.html Ska en pajdeg bearbetas mycket eller lite? Lite, den blir seg om man överarbetar den. 30 % av potatisen som levererades till restaurangen i dag har gröna fläckar. Hur hanterar ni problemet? Kasta gröna potatisar ( = bildar solanin, som är mycket giftigt) och köpa potatis som blivit ordentligt kupad och där för inte grön. Varför går det inte bra att göra potatismos på färskpotatis? Den innehåller för lite stärkelse.

 

 

Billigt och enkelt att börja med och så otroligt lätt att variera.

Vi börjar med en snäll, god och väldigt enkel

Grönsakssoppa

Du behöver: 3 – 4 morötter  6 – 8 potatis  och   1 – 2 gula lökapotatisr morotteronions En liter mjölk, en klick smör och 1 tsk peppar och 2 tsk salt mjolk-smor-peppar-salt För att göra denna delikata soppa behöver du givetvis också en ren handduk,  en skärbräda, en kniv, en potatisskalare, några tillreningsskålar, en 3-5 liters kastrull och en slev. mep-gronsakssoppa Allting framplockat? Okej, då börjar vi. 1. Börja med att skölja och skala löken och skära i klyftor eller hacka grovt. Lägg i lökbunken. 2. Skölj och skala morötterna och skär i ganska tjocka tärningar. Lägg i morotsbunken. 3. Skölj och skala potatisarna (eller tvätta potatisarna och behåll skalen på) och skär i kvartar, lite fler bitar om det är stora potatisar. Lägg potatisarna i potatisbunken. 4. Sätt på en kastrull på högsta värme och vänta tills den börjar bli varm. 5. Ta en rejäl klick smör och häll i kastrullen. Häll i löken och låt puttra tills löken börjar mjukna. 6 Häll i potatis- och morotsbitar och häll på vatten så att det knappt täcker. 7. Låt koka under lock på 3:an i 15 minuter. Tag av locket och låt vatten dunsta av lite. 8. Häll i mjölken och koka upp, sänk värmen till ettan och smaka av med salt och peppar. Om man tycker att något saknas kan man hälla i en-två korkar vinäger eller droppa i lite citron och man kan öka på kryddningen med lite Sambal Oelek eller annan favoritkrydda.   gronsakssoppa2