Potatisgratäng

2-3 per.

Du behöver:

En ganska djup ugnsfast form som rymmer drygt en liter (ca 1,5 cm upp till kanten så att det inte rinner över)

6-7 sköljda och skivade potatisar mjuk sort, ej fast.

grädde + mjölk

salt och peppar

ev. 2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225 grader och gallret lite under mitten.

Lägg ut ganska tunna skivor av potatis i botten av formen strö på salt och peppar ett lager till + salt och peppar osv tills formen är ungefär 3/4 täckt, pressa eventuellt på vitlök och häll på önskad mängd av grädde och mjölk tills det knappt täcker potatisen. Grädda i ca 50 minuter, men kolla efter 20-30 min, ugnsvärmen kan behöva sänkas till 200 grader och eventuellt måste man täcka gratängen med lite lös ugnsfolie ovanpå så att den inte blir för bränd.

flaskkarre