Bearnaisesås

aggulor

• 3 äggulor

• 300 g smör

• 1 krm salt

• rikligt med dragon

• vinäger

• persilja

Smält smöret i en kastrull. Låt det puttra ordentligt innan du ställer det smälta smöret åt sidan. Rör ej!

Lägg äggulorna i en rostfri skål som går att ställa i en kastrull. Tillsätt 1 tsk vinäger och hackad dragon samt 1 msk vatten.

Koka upp vatten i en kastrull som är mindre i diameter än skålen. Lägg en fuktig wettexduk på köksbänken.

Ställ skålen över det kokande vattnet och börja vispa för hand med metallvisp. Ta av grytan från plattan och vispa tills det blivit tjockt. Sätt skålen på wettexduken.

Skira smöret också häll försiktigt ner det skirade smöret i en liten kanna. Den vita bottensatsen ska INTE med! strila sakta ner smöret i äggvispet under kraftig vispning. Kolla först att det tar, sen kan du hälla i smöret lite snabbare. Om såsen skär sig, sätt in den i kylskåpet 5 minuter tag ut och vispa igen. När allt smöret är i, smaka av.

Strö i hackad färsk dragon eller torkad. Smaka av med några droppar mer vinäger och lite salt. Var försiktig med saltet! Salt smälter sakta i emulsioner så om det inte smakar så salt i början, vänta en stund, och smaka sen av igen.

bea_lax