Hel rimmad kyckling

rimmad_stekt_kyckling1 hel färsk kyckling

Saltlake
• 2 liter vatten
• 6 msk salt
• 1 msk torkad rosmarin
• 0,5 msk torkad timjan
• 1 lagerblad

Glasyr
• 2 msk japansk soja
• 2 msk flytande honung
• 2 msk färspressad citronsaft

Koka upp saltlaken i en kastrull som rymmer kycklingen men inte för stor, laken ska nå upp ordentligt så att kycklingen täcks så mycket som möjligt när den läggs i. Låt laken svalna helt. Skölj av kycklingen och lägg  ner den i laken, på med lock och in i kylen minst 15 timmar.
Ta upp kycklingen ur laken och låt den rinna av. Torka kycklingen och lägg i ugnsfast form med bröstet uppåt. Blanda ihop glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften. Ställ in kycklingen mitt i ugnen på 225 grader i 25 minuter tills den har fått fin färg. Ta ut den och ge den en omgång till med resten av glasyren. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och ställ in kycklingen i ca 35-45 minuter till. Min var klar efter 40 minuter. Kolla vid tjockaste delen av ett lår med ett snitt att köttet inte är det minsta rosa, det ska vara vitt och fint. Då är kycklingen klar!

Låt kycklingen vila några minuter så stannar köttsaften kvar bättre i köttet (det är min erfarenhet i alla fall). Skär sedan upp den och servera med valfritt tillbehör.