Marinerad vitlök

vitlok1

3 vitlökar
½ dl vitvinsvinäger
1 dl olivolja
½ tsk salt
örtmarinad:
½ tsk vardera av timjan, basilika och rosmarin (eller färska kryddor)
het chilimarinad: ½ msk tomatpuré, 1-2 krm sambal oelek eller ½ finhackad färsk chilipeppar

Gör så här: Låt vitlöksklyftorna koka med skalen på i rikligt med vatten ca 5 min. Spola dem i kallt vatten och skala dem. Lägg vitlöksklyftorna i en burk och häll på vinägern.

Täck över och låt stå i kylskåp i 3 dygn.

Häll av vinägern. Blanda olivoljan med torkade eller färska örtkryddor eller med tomatpuré och sambal oelek. Eller chilipeppar. Häll kryddoljan över vitlöken, täck över och låt dem stå svalt 5-10 dygn innan de serveras (i kylskåp stelnar olivoljan). OBS (under sommaren och hösten är vitlöken billigast).