Kladdkaka

ingred-kladdkaka

Du behöver:
100 gram smör
3/4 dl kakao
3 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
Enklare att komma ihåg är:
100 gram smör
1/2 kaffekopp kakao
2 kaffekoppar socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 kaffekopp vetemjöl
kaffekopp-halv kaffekopp-hel

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram allt du behöver. Du behöver en tillredningsskål som tål Micro. En kniv att mäta upp smöret med och en ked att röra runt med, en kaffekopp eller mått att mäta med, en tesked och en lagom stor form till själva kakan. Jag använder en sån där ny sorts silikonform, rund, som varken behöver smörjas eller ströas. Större form än så (motsvarande rund sockerkaksform) bör man inte ha.
silikonform-rund
Skär 100 gram smör, lägg i en bunke och kör i micron en minut. Blanda i 2 kaffekoppar socker eller 3 dl socker, 3/4 dl kakao eller en halv kaffekopp, en tesked vaniljsocker, 2 ägg och en nypa salt, allra sist vänder man ner en kaffekopp (eller 1,5 dl) vetemjöl. Blanda runt ordentligt med en sked och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter beroende på hur lös du vill ha den. Det går bra att ta ut den efter 20 minuter för att kolla och sen sätta in ytterligare 5-10 minuter om man tycker att den blev för lös.

Till fest kan man servera den med vispad grädde och hallon annars duger den bra bara som den är.

kladdkaka