Fläskkotletter med potatisgratäng

Se till att du har två lagom stora ugnsformar som kan samsas i ugnen samtidigt innan du börjar! Marinad:

  • 4-5 benfria fläskkotletter
  •  3 msk tacokrydda (eller valfri kryddning)
  •  1 msk sötsur sås
  •  1 msk kinesisk soja
  •  2 tsk salt
  •  2 tsk valfri peppar (t.ex. kayenn)
  •  1 dl vatten

Häll allt i en plastpåse låt ligga i kylen minst 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Potatisgratäng:

  • 6 mindre eller 4 lite större potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 30 g smör
  • 3-4 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar

Skär löken i ganska tunna ringar. Häll rapsoljan i boten av formen och strö ut lökringarna. Skiva potatisen tunt och bred ut ett lager potatis skivor ovanpå i formen. Salta och peppra, skiva resten av potatisarna och bred ut ovanpå, salta och peppra igen. Lägg på några små smörklickar här och där. Grädda i 20 min. i 225 graders ugn. Tag ut och häll på grädden. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och sätt in gratängen i ugnen igen. Tag ut köttet ur kylen och låt marinaden rinna genom ett durkslag ner i en bunke eller kastrull.  Bryn köttet i het stekpanna hastigt bara så att det får lite färg (om det vätskar sig i pannan så häll över spadet i formen som köttet skall ligga i i ugnen sen, köttet får inte koka för då blir det snabbt torrt!). Krydda lite extra med salt och peppar. Lägg över kotletterna i ugnsfast form när de fått vacker färg och häll på spadet. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt ugnsluckan stå öppen ca 15 sekunder så att den värsta hettan går bort innan du sätter in köttet, bredvid eller ovanpå gratängen. Låt alltsammans stå i ugnen ca 20 minuter. Under tiden hinner du lagom göra lite sallad eller någon annan grönsak som tillbehör. Smaklig spis! flaskkotlett