Fish and chips

fish_and_chips1

 

Panerad rödspättafilé eller annan vit fiskfilél såsom sej, torsk eller hoki.

600  spättafilésaften av en citron

3 tsk salt

2 krm vitpeppar

1 l cornflakes

4 dl vetemjöl

2 äggvitor (spara gulorna)

1 ägg

75 g smör

2 dl rapsolja

6 potatisar

Lägg fiskfiléerna i en stor skål. Droppa på citron och strö på 2 tsk salt. Saltet och citronen gör att fisken får ett fastar kött och paneringen gör köttet saftigt. Gör Aiolin och ställ i kylskåp för att vila. Tvätta potatis och skölj, skala och riv morötter. Efter ca tre timmar är det dags att skära potatis i pommes fritesstora bitar. Förkoka i ca 10-15 minuter. Häll av vattnet. Rör om fiskfiléerna så att de blir jämnt marinerade. Fritera potatisen i rikligt med rapsolja och en rejäl klick smör i en stor stekpanna. Vispa äggvitor och ägget med en gaffel i djup tallrik. Krossa cornflakes i en plastpåse eller plastkasse, enklast är att trampa på den. Häll cornflacesströssel i en andra djup tallrik. Häll vetemjöl i en tredje djup tallrik, blanda i 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Vänd potatisstrimlorna emellanåt. Doppa fiskfiléerna först i vetemjölet, sen i äggblandningen och sist i cornflacesströsslet. Stek 2 och två i ganska het panna i rikligt med rapsolja och en liten klick smör. ca 1 – 1,5 minut på varje sida. Lägg över de färdigstekta i en panna på sparvärme, 1:an, medan de andra steks klart.

Servera gärna med aioli eller persiljesmör.

fishandships