Majonnäs

aggulor

1 äggula från ett färskt ägg (om det är tydlig skillnad mellan gula och vita, gulan är fast och fin och det doftar angenämnt eller ingenting alls, ja då är det färskt, om du gör en större sats på flera ägg dela ett ägg i sänder i separat skål för säkerhets skull, det kan vara 11 färska och ett dåligt ägg i samma kartong!)

1 dl rapsolja

1-2 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger eller pressa i lite citronsaft eller limesaft

1-2 krm dijonsenap

1 krm salt

1 krm valfri peppar

2 tsk honung (valfritt, kan uteslutas)

Det går lättast att vispa i en inte alltför stor rundbottnad skål och allra bäst är om man har en fuktad vettexduk eller handduk under så att skålen står stadigt still. Jag brukar vispa äggula för sig först innan jag börjar droppa i olja.

 

Sen droppar man i rapsolja, först väldigt försiktigt och endast några få droppar i taget, vispa krafrigt hela tiden tills den börjar tjockna (… om man varit för försiktig i början och sen blivit otålig så att den blir vattnig och inte tjocknar, sluta genast droppa i mer oja och ta elvispen istället, det brukar kunna rädda situationen). När majonnäsen tjocknar och skär sig då kan man strila i lite mer olja åt gången men fortsätta att vispa kraftigt. Har man gjort rätt så får man en allt fastare och ljusare majonnäsbas som man sedan kryddar efter smak, se utgångspunkt här ovan. Var försiktig med saltet, den blir saltare när den fått stå till sig lite.

vispa-aggula

 

Ommajonnas

Om du har fått den så här och lyckats balansera smakerna rätt så kan jag lova att du gör din egen istället för att köpa färdig hädanefter!