Champinjonpaj

Pajdeg: 225g vetemjöl, ½ tsk salt, en nypa socker, 180g smör, 6-7 msk kallt vatten.

Lägg mjöl, salt, socker och smör i en bunke och arbeta ihop det snabbt. Det går lättare om man skär smöret i små kuber innan man blandar ingredienserna. Skeda på vatten och blanda ihop degen till en slät massa.

Forma degen till en boll, den ska precis hålla ihop, degen får inte vara för smulig eller för kletig. Lägg degen på mjölat bakbord. Tag en bit av degen åt gången och arbeta den ordentligt. Använd hälen av handflatan så smälter inte degen.

Forma degen återigen till en boll. Linda in den i smörpapper och låt den ligga i kylskåpet i ett par timmar eller över natten.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rundel. Flytta över rundeln till en ugnsfast form eller en pajform med löstagbar botten. ( Jag brukar fuska med att klämma ut degen i en folieform (går faktiskt att diska och använda flera gånger).

Grädda pajskalet (utan fyllning) i 8-9 min. För att inte pajskalets sidor ska sjunka ihop kan man lägga ett smörpapper i formen och fylla det med torkade ärtor eller bönor.

Efter 8 min tar man bort pappret med bönorna och låter pajen stå inne tills den fått lite färg. Därefter tar man ut den och låter den svalna.

Pajens fyllning görs så här: 3 ägg, 3 dl grädde, peppar vispas i en skål, börja sedan med själva fyllningen: 4-5 finhackade charlottenlökar, 45g smör, 450g skivade champinjoner, 1 tsk salt, 1 tsk pressad citron, 2 msk sherry

Fräs löken i en tjockbottnad kastrull. Rör i svampen, salt, citron och ev vinet. Lägg på lock och koka i 8 min. På ganska låg värme.

Tag av locket och höj värmen. Låt all vätska förångas och champinjonerna börjar brynas i smöret. Blanda ner champinjonerna i äggstanningen, fyll pajskalet. Strö över riven ost, klicka på smör, grädda i 25-30 min. I 200 grader.