Pocherad torsk

LÄS IGENOM ALLT FÖRST SÅ ATT DET BLIR I RÄTT ORDNING OCH ALLT ÄR FRAMME I TID!

Koka upp saltat vatten (1 msk salt/liter vatten) och häll det kokande vattent över fisken som får stå under lock 5-7 minuter och allra bäst blir det om man låter fisken ligga framme tinad en kvart med salt, lite socker och citron på.

Enda tills för knappt ett år sen var kokt torsk med äggsås nånting av det värsta jag visste. MEN så fick vi i uppgift att göra det efter konstens alla regler i skolan och jag upptäckte hur fel jag haft! Bara det tillagas på rätt sätt så är det en fullständig njutning och otroligt gott!

Fiskfiléerna ska INTE kokas utan pocheras (=sjudas) på svag värme och vätskan behöver inte vara mer än 85 grader C. När fiskens innetemperatur är 550 C är den klar. Om man låter den gå till 600 C blir fisken torr och tråkig. stektermometer

1. Tina fiskfiléerna långsamt i kylskåp under natten och i rumstemperatur dagen efter. Filéerna ska vara tinade före tillagning och tiningen ska gå långsamt och vara skonsam.

2. Salta och peppra filéerna och droppa på citron. Fiskköttet blir fastare och faller inte sönder lika lätt om fisken får dra i salt en stund före tillagning.

3. Skala och koka potatis.

4. Hårdkoka 3 st ägg och hacka dem.

5. Ta upp frysta gröna ärtor och häll hett vatten över dem som hastigast, låt rinna av.

6. Gör en vit grundsås av 2 msk smör, 2 msk vetemjöl, 2dl mjölk, 1 dl grädde (kan förberedas innan fisken pocheras).

7 Slå av vattnet från potatisen och låt stå i kastrull med handduk över och lock på, gärna på ett träunderlägg.

8. Hyvla lite smör i botten av kastrullen. Slå på fiskfond, med lite citron, vinäger eller vitt vin och täck med papperslocket.

9.Häll hett saltat vatten över fisken och låt stå med lock på på karottunderlägg tills filéerna har blivit vita och innertemperaturen är 55 grader C ca 5.7 minuter.

10. Lyft försiktigt filéerna med en hålslev.

11. Reducera fiskbuljongen tills det är ungefär 1 dl kvar.

12. Häll i den reducerade fiskbuljongen i den vita grundsåsen, smaka av med salt, peppar, 2 msk dill eller persilja och eventuellt lite mer citron. Blanda i ägghacket.

13. Servera.