basilika bockhornsklöver citronmeliss citronverbena dill dragon fänkål  gurkört isop koriander kryddtagetes kummin körvel libbsticka mejram mexikansk dragon mynta oregano persilja rosmarin salvia stevia timjan
Jag är ettårig och blir ca 20-40 cm hög. Jag har små gulgröna blad och små vita eller rosa blommor som blommar i juli-augusti.
Så mig inomhus i april-maj och sätt inte ut mig förrän i mitten av juni. Jag älskar värme och fryser sönder av frost.
Frys eller torka mig. Torka mig försiktigt, min smak är flyktig. Smula mig helst strax före användning. Samla in mig vid blomning. Nyp av toppskott och skörda mig efter hand.
Jag används som lugnande och svettdrivande medel. Ta 1-2 tsk torkad och finssmulad basilika, häll på kokande vatten och låt dra en stund. Drick 3-4 gånger om dan. Avsvalnad kan du även använda denna blandning till att badda sår med. Om du har gallbesvär och inte tål peppar så bra kan du ta mig istället men tillsätt mig mot slutet av tillagningen annars blir jag besk.
Smula lite i köttbullar eller köttfärssås, det är verkligen mums! men jag passar också mycket bra till fisk och i tomaträtter och sallader är jag oersättlig. meny
.
Jag kallas även för fenugrek och är en ört som har använts i matlagning och medicin i tusentals år. Jag är vanligt förekommande i matlagning i många kulturer, inklusive indisk, persisk, turkisk och egyptisk mat.
Jag är medelhög med trebladiga, ljusgröna löv och vita eller gula blommor som utvecklar sig till långa, böjda frukter. Mina frön används oftast i matlagning och har en stark, kryddig smak som påminner om lönnsirap eller karamell.
Mina frön innehåller höga halter av protein, fiber och mineraler, inklusive järn, magnesium och zink. De är också rika på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.
I matlagning används jag ofta i kryddblandningar, såser, marinader, salladsdressningar, bröd och bakverk. Jag används också som en ingrediens i många indiska curryrätter. Jag kan också intas i form av kosttillskott, ofta som kapslar eller tabletter, för att främja hälsan och minska inflammation.
Jag kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor, så det är viktigt att vara försiktig om du aldrig har använt mig tidigare. Om du är gravid eller ammande, bör du också rådfråga din läkare innan du använder mig som ett kosttillskott. meny
Jag är känd för min starka citrusdoft och mitt användningsområde inom matlagning, aromaterapi och traditionell medicin.
Jag är flerårig och tillhör myntafamiljen och växer upp till en höjd av 30-60 cm. Vi i myntafamiljen gillar att bre ut oss så tänk på att ringa in växtplatsen. Mina blad är ovala och ljusgröna i färgen och innehåller en hög koncentration av eterisk olja som ger mig min karakteristiska citrusdoft.
Jag används som krydda i matlagning och ger en subtil citronsmak till många rätter, särskilt sallader, fisk och kyckling. Jag passar också som ett naturligt sötningsmedel i drycker och desserter.
Jag har också använts i århundraden inom traditionell medicin på grund av mina medicinska egenskaper. Jag anses ha lugnande och avslappnande effekter och används ofta för att lindra stress, ångest och sömnlöshet. Citronmeliss kan också användas för att lindra matsmältningsproblem, huvudvärk och andra hälsoproblem. Jag kan kan användas i olika former, inklusive torkade blad, eterisk olja, kapslar och te. meny
Jag är känd för min starka citronliknande doft och mitt användningsområde inom matlagning, aromaterapi och traditionell medicin.
Jag är en flerårig buske som kan växa upp till 3 meter hög. Mina blad är smala, lansettformade och ljusgröna till färgen. Bladen innehåller höga halter av eterisk olja, vilket ger mig min karakteristiska doft. På sommaren får jag fina vita blommor som doftar härligt syrligt. Jag är lätt att föröka genom sticklingar och jag tål hård beskärning eftersom jag enkelt skjuter nya små skott. Jag kan skördas året runt. Jag kräver ganska mycket vatten.
Jag används ofta som krydda i matlagning, särskilt i söta rätter som efterrätter och bakverk, men också i fisk- och kycklingrätter, sallader och soppor. Jag kan också användas för att smaksätta drycker som te, lemonad och cocktails.
Citronverbena har också använts inom traditionell medicin för sina medicinska egenskaper. Jag anses ha lugnande och avslappnande effekter och används ofta för att lindra stress, ångest och sömnlöshet. Jag kan också användas för att lindra matsmältningsproblem, menstruationskramp och andra hälsoproblem. meny
Jag är kräsen och svårodlad så ett förslag är att helt enkelt köpa mig i paket fryst. Ett litet paket räcker till flera omgångar så det är både billigt, praktiskt och gott.Om man sedan vill ha lite krondill till kräftorna eller vackra kvistar att dekorera med kan man köpa färsk just till det tillfället. Det är frågan om om det är mödan värt att odla mig själv.
Jag vill ha lucker, näringsrik och fuktig jord. Jag behöver inte gallras, utan raden glesas ut allteftersom bladen skördas.
Som tidigare nämnts kan jag vara svårodlad, särskilt på tung jord men också för att den ofta drabbas av sjukdomar och insektsangrepp. Jag tål inte torka, varför marktäckning är en bra idé. Grundgödsling räcker till för första omgången men om jag odlas i flera omgångar behövs övergödsling. Jag har också ett stort behov av fosfor. Vid fosforbrist skiftar bladen i rött eller blågrönt. Benmjöl är en bra fosforkälla. meny
Jag kallas även för estragon och är en flerårig ört. Jag är fransk på grund av min aromatiska och kryddiga smak, som påminner om anis eller lakrits. Min ryska kusin har en mindre framträdande smak och används oftare i traditionell medicin.
Jag trivs bäst i en solig och väl dränerad jord och kan odlas i trädgårdar eller i krukor inomhus. Jag är relativt lättodlad och kräver inte mycket underhåll.
Jag anses ha en rad hälsofördelar, inklusive att lindra matsmältningsbesvär, minska inflammation och hjälpa till att kontrollera blodsockernivån. Dessutom har jag en hög antioxidantaktivitet och anses ha potentiella anticancer-egenskaper.
I matlagning används jag ofta för att smaksätta såser, marinader, vinägrett, ägg och kycklingrätter. Jag kan också användas för att smaksätta vin eller för att göra örtte. meny
Jag är en aromatisk ört som också används som grönsak. Jag har en mild och sötsyrlig smak med en aning av lakrits och dill, och jag är vanligt förekommande i matlagning runtom i världen.
Jag växer vanligtvis som en flerårig ört och kan bli upp till 1,5 meter hög. Mina långa, smala blad har en blågrön färg och mina blommor bildar kluster av små gula blommor på toppen av stjälken.
Jag är rik på näringsämnen och innehåller höga nivåer av antioxidanter och fiber. Jag anses ha många hälsofördelar, plus att jag kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem, minska inflammation i kroppen och stödja en hälsosam metabolism.
Jag passar särskilt bra med fisk, kyckling och grönsaker. Jag kan också användas i sallader, soppor och grytor eller som smaksättning i te eller liknande drycker. Jag kan odlas i trädgårdar eller i krukor och trivs bäst i soliga lägen med väldränerad jord.
Mina torkade frön används krossade i grytor och såser men kan även användas i knäckebröd. meny
Om jag får säga det själv ser jag inte ut som om jag går att äta precis,men så är det ju ofta med oss örter och jag är faktiskt mycket god.Samla in mig när jag blommar.
Jag triv bra i närheten av jordgubbarna men brer gärna ut mig så jag kan vara svår att stå ut med för klenare örter men jag är lätt att rensa bort.
Jag passar till kylda drycker. Mina vackert azurblå blommor är en prydnad i trädgårdslandet och är en ätlig dekoration på tårtan eller förrätten.
Jag blir 20-25 cm hög och blommar från juni och hela sommaren.
Te på mig gör du så här: 2 g torkade findelade blad. Häll över en kopp kokande vatten. Drick 3-4 gånger per dag. Jag är urindrivande och ges mot blåssjukdomar. jag är också bra mot nervösa besvär.Mitt te är svettdrivande och stimulerar ämnesomsättningen. Jag innehåller garvsyra som i alltför stora mängder kan ge leverskador.
Pröva mig även till kålrätter. Jag smakar gurka.Gör gärna en sallad på mig. Lägg en färsk kvist i vinägern. Jag är bäst färsk men går även att torka eller frysa. Om du torkar mig i ugn får den inte vara varmare än 50-60 grader och bred ut mig tunt. Förvara mig mörkt och lufttätt. meny
Jag är en 30-50cm hög buske med fyrkantiga håriga grenar med mörkgröna blad och blåvioletta blommor. Bina tycker mycket om mig och jag är fin som vindskyddande häck. Jag sås utomhus i april till slutet av maj och blomar länge i juli-augusti med ljuvlig doft. Jag övervintrar. Samla in de övre blommande delarna och torka i ugn ca 50-60 grader. Bred ut dem i tunna lager. Förvara lufttätt.
Om du har nattsvett, hosta, luftvägskatarr, halsfluss, gikt eller magbesvär kan du pröva mitt te: 1-3 gram finfördelade torkade isopblommor + en kopp kokande vatten. Låt dra 10-15 minuter. Sila och drick 3-4 gånger/dag.
Jag förbättrar matsmältningen och höjer för lågt blodtryck. Redan i bibeln omnämns jag som renande.
Jag är kryddstark och lite bitter så använd mig med försiktighet. Då är mina finklippta blad och skottspetsar mycket goda i soppa och sallader, speciellt potatissoppa, tomaträtter och äggrätter. Frys gärna färska blad av mig! meny
Antingen älskar man mig eller så hatar man mig. Mina löv och frön används i många olika kök för att ge smak och doft till maten.
Jag är en årlig ört som kan växa upp till cirka en meter hög. Mina blad är mjuka och fjäderlika och mina blommor är små och vita eller rosa.
Jag är rik på vitaminer och mineraler, inklusive A-, C- och K-vitamin, samt folat och kalium. Jag har också antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna i blodet.
Jag används ofta i matlagning för att ge smak till curryrätter, salsor, marinader och dressingar. Mina frön kan rostas och malas till pulver och användas som krydda i olika maträtter.
Det är dock viktigt att påpeka att vissa människor kan vara allergiska mot mig, och att jag kan interagera med vissa mediciner. Dessutom finns det några rapporter om att vissa människor upplever en obehaglig smak när de äter mig, vilket kan vara en genetiskt betingad reaktion. meny
Kryddtagetes är en växt som tillhör familjen Tagetes och är känd för sin starka arom och smak. Den är vanligtvis använd som ett kryddtillskott i matlagning och bakning, men kan också ha vissa medicinska egenskaper.
Kryddtagetes har en lång historia av användning inom traditionell medicin för dess antiinflammatoriska, antivirala och antimikrobiella egenskaper. Dess olja har också använts för att behandla hudåkommor som akne, eksem och psoriasis.
Förutom dess medicinska användning är kryddtagetes en populär trädgårdsväxt på grund av dess ljusa färg och lättskötthet. Den växer vanligtvis bäst i soliga områden med väldränerad jord och kräver inte mycket vatten eller gödsel.
Kryddtagetes är också känt för att ha en avskräckande effekt på vissa skadegörare som bladlöss och nematoder. På grund av detta används den ibland som en naturlig form av skadedjursbekämpning inom trädgårdsodling.
Jag blir två eller flera år. Som odlad blir jag lite högre än som vild, mina frön blir lite störe och svagare i smaken än hos den vilda. Första året blir jag en bladrosett. Jag sås i april. När du gallrar mig kan du passa på att pröva mig som bortgallrad planta med rot. Noga rengjord blir jag mycket god finskuren i en soppa.
Skörda mig när fröna börjar mogna och häng mig på tork med en tidning under. Bred ut fröna och torka i ugn 5060 grader. Förvara lufttätt.
Jag är bra mot gaser i magen och matsmältningsbesvär och fin som aptitretare.
Mitt te kan öka mjölken hos ammande mödrar: Ta 2 tsk av mina torkade och krossade frön (1 tsk till barn) och koka tillsammans med en kopp vatten. Låt mig dra i 10 min. Sila och drick 1-2 koppar om dagen. meny
Jag är spansk och jag är dansk. Jag växer snabbt och du kan plocka mina blad redan efter 6-8 veckor. Jag kommer tidigt på våren och med mina ormbunksliknande blad kan jag bli 60-90 cm hög och har flockar av gräddvita blommor. Jag är flerårig.
Jag används rikligt i det franska köket istället för persilja. Jag är mycket god i sallader, soppor och såser, dressingar m.m.Jag passar mycket bra till svamp, fågel och fiskrätter.
Eftersom jag är så flyktig är jag godast färsk, men går också att frysa. meny
Mig kan du ha i många år. Jag blir stor och kraftig och förökar mig lätt. Jag kan bli 2 m hög och har vackert gröna flikiga blad. Jag har blekt gula små blommor som sitter i platta flockar. Jag blommar i juli-augusti. Samla mina blad vid blomningen. Du kan även använda roten, väl rengjord, men den är fem gånger starkare så ta ytterst lite i så fall.
Mina torkade frön passar som krydda i bröd samt i kål- och potatisrätter. Jag kan även drickas som te om du behöver något hjärtstärkande eller urindrivande. Jag mildrar menstruationsbesvär. 2-3 g torkad och finfördelad ört får dra med en kopp kokande vatten 10-15 min. Sila och drick 2-3 gånger om dagen.
Jag kallas för kärleksört och har påståtts kunna öka könsdriften.
Jag har kraftig selleriliknande smak, därför passar jag bäst i buljong, soppa och gryta men mina finklippta blad passar också till skinka och sallader, jag sätter helt enkelt piff på maten och jag kan balansera smaken i ost. Eftersom jag har kraftig smak går det mycket bra att både torka och frysa mig. meny
Jag är ettårig på friland men kan vara flerårig om jag får stå året om i kruka inomhus. Jag blir ca 25 cm hög och har små vita blommor. Jag är ganska känlig så sätt inte ut mig förrän en bra bit in i jini så att det har hunnit bli tillräckligt varmt. Jag vill ha soligt läge. I juli-augusti kan du plocka mig. Jag har inte så stark smak och doft så ta ganska mycket av mig i grytor, på pizza till korv m.m. I såser tillsammans med vitlök, citrontimjan och salvia är jag helt otroligt god! meny
Jag är korgblommig. Jag är även känd som Yerba anis och är en flerårig ört som ursprungligen kommer från Mexiko. Mina blad är smala och spetsiga med en kryddig, anisliknande smak. Jag används ofta i mexikansk matlagning för att smaksätta soppor, grytor, såser, sallader och drycker. Jag har också använts i traditionell medicin för mina lugnande egenskaper.
Många förväxlar mig med min kusin Kryddtagetes. Det är inte samma växt men båda är vi tagetes och smakar väldigt lika så det spelar ingen större roll vilken du väljer. meny
Jag har många syskon och kusiner! Jag heter Pepparmynta är en flerårig ört som tillhör familjen Lamiaceae. Mitt vetenskapliga namn är Mentha x piperita och jag är en hybrid av Mentha aquatica (vattenmynta) och Mentha spicata (grönmynta). Jag har väldigt kraftig mentol smak och används mycket i matlagning men har även hälsofrämjande egenskaper och är inflammationshämmande. Jag kan lindra illamående, matsmältningsbesvär och huvudvärk. I mellanöstern är det vanligt att ha mig i te.
Jag är väldigt lättodlad och sprider mig lätt så tänk på att stänga in mig när du börjar odla mig. Min marockanska kusin används flitigt i drinkar såsom Mojito. Marockansk mynta har en fräsch smak och ett taggigt bladverk och mej hittar du ofta i mataffären. Blomning kan försämra smaken så det är bra att beskära mig ofta. Jag trivs bäst i en fuktig och väl dränerad jord och gillar att få soligt eller halvskuggigt läge.
Som jag sa har jag många syskon och kusiner såsom chokladmynta, äppelmynta och citronmynta, som alla har olika smaker och egenskaper. meny
Jag är flerårig och blir 20-50 cm hög. Jag har mörkgröna äggformade blad ca 2-2,5 cm långa och små ljusvioletta blommor. Blommar gör jag i augusti.
Bina tycker mycket om mig. Du kan även hitta mig vild. Så mig tidigt på våren, när jorden blivit varm. Ta gärna sticklingar av äldre plantor, Nyp av topparna ofta så blir jag kraftigare. Jag är soldyrkare. Ge mig inte för mycket vatten, då förlorar jag i smak, en gång i veckan räcker.
Om du har hosta (även kikhosta) eller diarré mildrar jag besvären. Ta 1 tsk av mig (torkad) och häll på kokande vatten. Låt stå en stund. Drick 3-4 gångern om dagen.
Min bästa kompis heter vitlök. Jag är god till lammsteken och i köttsoppan och självklart till pasta och pizza! meny
Jag används i matlagning över hela världen, ofta som garnering på tallriken men också som en smakförstärkare i matlagning.
Jag är en flerårig ört som vanligtvis odlas som en årlig växt. Jag kan växa upp till cirka 30 centimeter hög och har mjuka, delade blad som kan vara platta eller krökta. Mina blommor är små och gröna-gula.
Jag är rik på vitaminer och mineraler, inklusive A-, C- och K-vitamin, folat och järn och jag har också antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att sänka blodtrycket.
Jag används ofta i matlagning för att ge smak och färg till en mängd olika rätter, inklusive soppor, sallader, grytor och såser. Jag används också i många kulturella kök för att göra kryddblandningar, såsom den marockanska kryddmixen ras el hanout.
Det är viktigt att påpeka att vissa människor kan vara allergiska mot mig, särskilt de som är allergiska mot andra växter i skärmväxtfamiljen, såsom selleri och morötter. Dessutom kan jag innehålla höga halter av oxalsyra, vilket kan orsaka hälsoproblem för personer som lider av njursten eller gikt.
Persiljerot är en rotfrukt som är en nära släkting till persilja. Dess vetenskapliga namn är Petroselinum crispum var. tuberosum. Till skillnad från persilja odlas persiljerot för sin rot istället för sina blad.
Persiljeroten ser ut som en vitrot med en smal form och har en smak som påminner om en blandning av persilja och selleri. Den används ofta som en ingrediens i soppor, stuvningar och grytor, och kan också ätas rå som en del av en sallad eller som en aptitretare.
Persiljeroten är en näringsrik rotfrukt som är rik på kostfiber, vitaminer och mineraler. Den innehåller vitamin C, A och K, samt kalium, kalcium och järn. Persiljerot kan bidra till att förbättra matsmältningen och stärka immunsystemet.
När man köper persiljerot ska man leta efter rötter som är fasta, jämna och utan märken eller skador. Förvaras på en sval och torr plats kan persiljerot hålla sig fräsch i flera veckor. meny
Jag är en flerårig ört som är vanlig att odla i örtagårdar på grund av min aromatiska doft och smak. Jag har också en vacker form med smala, barrliknande blad och lila-blå blommor.
Jag trivs bäst i fullt solljus och väldränerad jord. Det är viktigt att undvika övervattning, eftersom för mycket fukt kan leda till att mina rötter ruttnar. Jag är också en torktålig ört, vilket gör mig idealisk för torra trädgårdar eller klimat med varmt och torrt väder.
Jag är vanligtvis använd i matlagning och går särskilt bra ihop med kyckling, potatis, lamm och grönsaker. Dessutom anses jag ha många hälsofördelar, bland annat att jag kan hjälpa till att förbättra minnet och koncentrationen, minska stress och lindra smärta och inflammation. meny
Jag är en flerårig och känd för mina aromatiska blad och blommor. Jag har många syskon i flera olika sorter och varianter, med olika färger på bladen och blommorna.
Jag är lättodlad och trivs i soliga och torra lägen med väldränerad jord. De flesta av oss salvia-sorter är torktåliga och kräver inte mycket vatten. Jag kan odlas från frön eller genom att plantera skott av en befintlig planta.
Jag har har en unik smak och används ofta i matlagning, särskilt i medelhavs- och mexikanska rätter. Dessutom används jag i traditionell medicin för att lindra ett brett spektrum av hälsoproblem, inklusive matsmältningsproblem, inflammation och depression.
Forskning har visat att jag kan ha antimikrobiella och antioxidativa egenskaper som kan bidra till att stödja ett hälsosamt immunsystem och skydda cellerna mot skador. Jag kan också ha positiva effekter på minnet och koncentrationen.
Sammanfattningsvis är jag en mångsidig ört som både kan användas som en smaksättare i matlagning och som en medicinalväxt med många hälsofördelar. meny
Jag är flerårig. Så mina frön med 30 cm mellanrum,jag blir 40 cm hög och gillar soligt läge men halvskugga är också okej. Min såjord ska vara fuktig. Täck mig inte med jord men gärna med vermiculite. det är viktigt att hålla mig fuktig så täck gärna med med plast men ventilera regelbundet. Placera mig i ca 18-20°C. Gror på ca 1-3 veckor. Ställ ljust och svalt när mina plantor börjar komma upp. Använd extrabelysning vid tidig sådd. Plantera ut mig i växthus eller på en varm, skyddad plats i maj i näringsrik, porös och väldränerad jord. Jag tål inte att stå i vatten!
Jag är känd för min mycket söta smak. Jag kommer ursprungligen från Sydamerika, där jag har använts som en naturlig sötning i århundraden. Jag innehåller naturliga sötningsmedel som kallas steviolglykosider. Dessa sötningsmedel ger en mycket söt smak utan att innehålla kalorier eller socker, vilket gör mig till ett populärt alternativ för personer som vill minska sitt sockerintag. Jag är 300 gånger sötare än socker!
Jag används ofta som en naturlig sötning i te, kaffe, smoothies, yoghurt och andra livsmedel och drycker. Jag finns också tillgänglig som en flytande eller pulveriserad form, som kan användas i matlagning och bakning som ett sockeralternativ.
Jag har också visat mig ha vissa hälsofördelar. Forskning har visat att jag kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna hos personer med diabetes, minska högt blodtryck och förbättra hjärthälsan genom att sänka kolesterolet i blodet.
Det är dock viktigt att notera att det fortfarande finns några oro kring användningen av mig och mina effekter på hälsan. Vissa studier har antytt att stora doser av mig kan påverka fertiliteten och orsaka magproblem hos vissa människor. Om du är osäker på om du ska använda mig eller inte, bör du rådfråga din läkare eller en dietist. meny
Jag är en flerårig buske som kan växa upp till 30 cm hög och har små blommor i lila, rosa eller vit färg.
Jag tål inte att stå blött och jag tappar i smak om jag får för mycket vatten.
Jag har en karakteristisk aromatisk doft och en stark smak, vilket gör mig populär som krydda i många kök runt om i världen. Jag används ofta i kött- och fiskrätter, soppor och grytor, såser och marinader.Jag är även känd för mina medicinska egenskaper. Jag innehåller många antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör mig användbar för att behandla en mängd olika hälsoproblem, såsom hosta, förkylning, matsmältningsproblem och hudinfektioner.
En del använder mig i aromaterapibehandling, timjanolja, på grund av min avslappnande och stressreducerande effekt. Jag är ganska säker att konsumera i små mängder i matlagning, men prova dig fram försiktigt om du använder mig medicinskt.
Jag har en kusin som heter Citrontimjan som jag varmt kan rekommendera! Det är en hybrid mellan timjan och citronverbena och den är fantastiskt god i grytor, gärna tillsammans med andra örter såsom salvia, mejram m.fl. meny