Mat utan ugn


Image

Plånboksvänlig mat

Image

För det lilla hushållet

Det går att äta enkelt, billigt och nyttigt utan att det blir tråkigt eller besvärligt.

Vi har bott i husbil året om i över fem år. När man bor i husbil ska maten vara enkel och inte kräva för lång koktid. De flesta måltider som presenteras här lagas på mindre än en kvart.

Genom att köpa riktiga basvaror och handla kött, fisk och grönsaker till extrapris när det går och laga maten själv istället för att köpa hel-och halvfabrikat av det man känner för och är van vid kan man spara en tusenlapp och mer i månaden.


Inläggningar gör maten roligare


Sambon Johan är gammal fiskare så det blir mycket fisk för vår del, både rå och tillagad men det går givetvis att ersätta med annat protein såsom falukorv, fiskpinnar, fläskfärs, blandfärs eller nötfärs, kassler, skinka, kycklingfilé, fläskfilé m.m.

Vi tittar ofta i kort-datum-lådan i affären. Där kan man ofta hitta köttfärs och kött för halva priset. Jag delar förpackningarna så att det blir lagom till ett mål resten fryser jag ner.

Morot, vitkål, gul lök, fänkål och rödbeta äter vi nästan varje dag.

Ost köper jag när det är extrapris och långlagrar i stora kylskåpet i huset liksom inläggningar såsom kimchi, gari, inlagd gurka, inlagd rödlök och inlagd rättika.

Det mesta här går snabbt och smidigt att laga utom kimchi som tar flera timmar men sen har man fyllda burkar som räcker nästan ett halvår för två personer och bara blir godare ju längre det står.

Pulled Pork gör jag också inne i huset och fryser ner, det tar tid men sköter sig självt.