Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och häll i en skvätt olja. Tillsätt salt och så mycket vetemjöl så att det blir en smidig deg, behöver ej knådas. Låt jäsa under bakduk en halvtimme.
Vrid ut på bakplåtspappersklädd bakplåt till en längd, lika lång som plåten.
Täck med handduk och låt jäsa ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på högsta värme. Pensla sedan brödet med gräddmjölk och lite salt i. Om du inte har varmluftsugn så sätt en skål, form eller bunke som tå hög ugnsvärme med vatten i i botten av ugnen för att få ånga.
Grädda i 10 minuter och lyft över brödet på galler och låt svalna.
Lägg mjöl, salt, socker och smör i en bunke och arbeta ihop det snabbt. Det går lättare om man skär smöret i små kuber innan man blandar ingredienserna. Skeda på vatten och blanda ihop degen till en slät massa.
Forma degen till en boll, den ska precis hålla ihop, degen får inte vara för smulig eller för kletig. Lägg degen på mjölat bakbord. Tag en bit av degen åt gången och arbeta den ordentligt. Använd hälen av handflatan så smälter inte degen.
Forma degen återigen till en boll. Linda in den i smörpapper och låt den ligga i kylskåpet i ett par timmar eller över natten.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rundel. Flytta över rundeln till en ugnsfast form eller en pajform med löstagbar botten. ( Jag brukar fuska med att klämma ut degen i en folieform (går faktiskt att diska och använda flera gånger).
Grädda pajskalet (utan fyllning) i 8-9 min. För att inte pajskalets sidor ska sjunka ihop kan man lä
gga ett smörpapper i formen och fylla det med torkade ärtor eller bönor.Efter 8 min tar man bort pappret med bönorna och låter pajen stå inne tills den fått lite färg. Därefter tar man ut den och låter den svalna.
Vispa ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
Fräs löken i en tjockbottnad kastrull. Rör i svampen, salt, citron och ev vinet. Lägg på lock och koka i 8 min. På ganska låg värme.
Tag av locket och höj värmen. Låt all vätska förångas och champinjonerna börjar brynas i smöret.
Blanda ner champinjonerna i äggstanningen, fyll pajskalet. Strö över riven ost, klicka på smör, grädda i 25-30 min. I 200 grader.
Blanda i en kastrull mjöl, kakao, sirap, margarin och socker. Sjud blandningen på svag värme 4-5 min.
Rör under tiden och se till att värmen är svag annars kan kolan brännas.
När smeten är tjock, bred ut den på smörpappret så att den stelnar.
Smält under tiden blockchokladen (den lite dyrare blockchokladen som inte grynar sig i vattenbad).
Bred chokladen över kolan och låt den stelna. Vira in dem i folie och förvara i kylskåpet.
Sätt ugnen på 225 grader
Skölj och skär purjolöken
Skär falukorven i skivor men inte hela vägen ner
Spruta ner senap och ketchup mellan korvskivorna
Häll krossad tomat runt omoch lägg i purjolöken runt om
Lägg ostskivor över korven och strö parmesan på resten
Grädda i nedre delen av ugnen men inte i botten ca 20-30 minuter
Hetta upp en teflonpanna med olja och smör i.
Dela varje fetaost och doppa i ägget, rulla sedan i vetemjöl, doppa i ägg igen och slutligen i ströbröd igen.
Stek gyllenbruna och sänk värmen vid behov.
Servera som huvudrätt med grönsaker eller som efterrätt med honung (mums!)
Till getostar bör man inte servera ett rött vin, i rött vin finns det tanniner och garvsyra som inte passar med ostar som har en kraftig syrlig och skarp smak. Reaktionen kan bli att man får en metallisk smak i munnen, människor som har råkat ut för detta kan tror sig inte tycka om getostar när det i själva verket är kombinationen som inte fungerar.
Lagra osten ett halvår eller år extra i kylskåpet i oöppnad förpackning så får du en riktigt lagrad och välsmakande ost.
Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt.
Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
Beräkna minst 6-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg.
Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Dela degen i fyra lika stora delar. Eller kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär eller sporra till olika former.
Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.
Smula jästen i en stor bunke. Värm 2,5 dl vatten i micron (halv effekt 30-40 sekunder – eller tills det blir knappt fingervarmt). Häll vattnet på jästen och smula runt med fingrarna tills jästen har löst sig helt. Häll i 3 msk olivolja.
Ta en skål och blanda ca 3 dl vetemjöl med 1 tsk salt, 1 tsk socker samt 1 tsk hjorthornssalt (har man inte det så går det bra med bakpulver eller bikarbonat).
Sätt ugnen på högsta möjliga temperatur.
Häll mjölblandningen i jästvattnet och på med mera mjöl tills det blir en deg som släpper kanten. Gnid in händerna i olivolja och knåda ordentligt 15 minuter.
Låt degen jäsa 45 minuter upp till en timme. Om du har en Tupperware degskål så tar det 20 – 30 minuter.
Pensla och skiva de färska champinjonerna. Finhacka skinkan. Ta fram en plåt och lägg på två bakplåtspapper så att de täcker plåten helt.
När degen jäst klart, mjölar du arbetsbänken, gnider in händerna i olivolja igen, tar upp degen och pressar ut den med händerna till en lagom stor platta, mjöla och ta gärna lite mer olivolja på händerna om det behövs. Vik plattan så blir det lättare att flytta över den på plåten.
Bred på passerad tomat (ca 1/2 förpackning brukar vara lagom). Strö på lite Knorr Örtkrydda och ganska mycket Italiensk Salladskrydda. In i ugnen, strax under mitten, för förgräddning 5 – 10 minuter så att tomatröran lägger sig lite.
Ta ut pizzan ur ugnen och bred på Crème Bonjour Cuisine (ca en tredjedel av burken blir lagom). Strö på den hackade skinkan. På med de skivade champinjonerna, pizzakrydda och hyvla ost så att det täcker hela pizzan. Skvätt över lite olivolja här och där och in i ugnen igen. Nu får pizzan stå där ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.
Den här är bakad på surdegsdeg.
en fransk rätt med originaltiteln Quiche Lorraine.
Hacka samman degen och låt den vila i kylskåpet 1/2 timme.
Tryck ut degen i en ugnssäker form och grädda i 200 grader i 10 min.
Tärna osten fint och hacka skinkan.
Vispa samman ägg och mjölk och häll i salt och paprikapulver.
Häll äggstannigen i pajskalet och strö på skinka och ost.
Grädda pajen i 200-225 grader i 20-30 min. Tills äggstanningen stelnat och blivit ljusbrun.
Mal solroskärnorna eller kör i mixer och blanda med övriga ingredienser. Käka och njut!