På 1970-talet publicerades ett ljuvligt kycklingrecept i Fib Aktuellt, originalet har jag inte kvar, men så här brukar jag göra:
(5-8 portioner)
Putsa och tvätta en hel kyckling. Gnid in den med salt och citronpeppar.
Fyll den med ett skalat och klyftat äpple, en klyftad lök, 2 vitlöksklyftor, 5-6 enbär och lite persilja.
Häll 1 dl vatten, 1/2dl svart vinbärssaft och 1/2 dl soja runt om och stek kycklingen i ugn 2 timmar 175 grader (täck med folie sista timmen och sänk till 150 grader.
Gör en gräddig sås till och servera med kokt potatis.
(5-8 portioner)
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smör och rör sedan i rapsolja, sötsur sås, kryddor, pressad vitlök, limesaft och soja.
Skär eller klipp av ryggbenet på kycklingen och vik ut den som en fjäril.
Gnid in kycklingen med mango chutney-blandingen, gärna även under skinnet.
Rosta i en trång ugnsform 150 grader i ca 2 timmar under folie.
Ta sedan bort folien och rosta i ytterligare ca 20 minuter. Köttsaften ska vara genomskinlig om sticker i kycklingen.
Ta ur kycklingen ur ugnen.
Häll av stekskyn i en liten kastrull och låt sjuda upp.
Tillsätt grädde och koka ihop till en krämig sås, tillsätt eventuellt lite redning (vetemjöl utrört i vatten) för tjockare sås, smaka av och krydda extra om det behövs.
1 hel färsk kyckling
Koka upp saltlaken i en kastrull som rymmer kycklingen men inte för stor, laken ska nå upp ordentligt så att kycklingen täcks så mycket som möjligt när den läggs i. Låt laken svalna helt. Skölj av kycklingen och lägg ner den i laken, på med lock och in i kylen minst 15 timmar.
Ta upp kycklingen ur laken och låt den rinna av. Torka kycklingen och lägg i ugnsfast form med bröstet uppåt. Blanda ihop glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften.
Ställ in kycklingen mitt i ugnen på 225 grader i 25 minuter tills den har fått fin färg. Ta ut den och ge den en omgång till med resten av glasyren. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och ställ in kycklingen i ca 35-45 minuter till. Min var klar efter 40 minuter. Kolla vid tjockaste delen av ett lår med ett snitt att köttet inte är det minsta rosa, det ska vara vitt och fint. Då är kycklingen klar!
Låt kycklingen vila några minuter så stannar köttsaften kvar bättre i köttet (det är min erfarenhet i alla fall). Skär sedan upp den och servera med valfritt tillbehör.
Blanda allt i en plastpåse och låt stå 3 timmar tills filéerna börjat tina.
Ta upp filéerna och skär i mindre bitar, ner i plastpåsen igen. Sätt en ren plastpåse utanpå, pressa ur luften och tillslut. Ställ plastpåsen i en bunke med kallt vatten och låt stå ytterligare ca 2-3 timmar. Eller låt allt ligga i plastpåse 1 dygn och ta upp och strimla tinat precis före användning.
Koka upp vattnet med salt och olja. Häll i pastan och låt koka på 3:an ca 10 minuter utan lock. Låt pastan rinna av.
Sätt ugnen på 200°. En ugnsfast form (jag hade en teflonform 22×29 cm).
Häll en skvätt olja i en ugnsfast form och häll i pastan.
Skölj och skär purjon i slantar och strö över.
Klipp upp kycklingfilepåsen och fördela blandningen över. strö på mangold och slå på grädden.
Rör om alltsammans så det blandas och fördelas jämnt.
Kärna ur oliverna och garnera en här och en där.
Halvera körsbärstomaterna och gör likadant med dem.
Strimla de soltorkade tomaterna och klicka ut strimlorna på samma sätt.
Skjuts in i ugnen i 20-30 minuter.
Servera med rårivna morötter till (ett måste nästan!).
Smaklig spis!