(5-8 portioner)
Koka upp ca en liter vatten i vattenkokaren.
Häll det heta vattnet över ärtorna och låt stå någon minut.
Häll av vattnet genom durkslag eller sil.
Krossa nötterna noga så att de blir fint malda, nyp igenom med fingrarna så att det inte finns hela jordnötter kvar i.
Häll det tillsammans med ärtorna.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Häll i 3 msk rapsolja.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Denna röra serveras ljummen eller kall och passar till nästan allt.
Lycka till!
Smält smöret i en kastrull. Låt det puttra ordentligt innan du ställer det smälta smöret åt sidan. Rör ej!
Lägg äggulorna i en rostfri skål som går att ställa i en kastrull. Tillsätt 1 tsk vinäger och hackad dragon samt 1 msk vatten.
Koka upp vatten i en kastrull som är mindre i diameter än skålen. Lägg en fuktig wettexduk på köksbänken.
Ställ skålen över det kokande vattnet och börja vispa för hand med metallvisp. Ta av grytan från plattan och vispa tills det blivit tjockt.
Sätt skålen på en fuktad wettexduk.
Skira smöret också häll försiktigt ner det skirade smöret i en liten kanna. Den vita bottensatsen ska INTE med! strila sakta ner smöret i äggvispet under kraftig vispning. Kolla först att det tar, sen kan du hälla i smöret lite snabbare.
Om såsen skär sig, sätt in den i kylskåpet 5 minuter tag ut och vispa igen. När allt smöret är i, smaka av.
Strö i hackad färsk dragon eller torkad. Smaka av med några droppar mer vinäger och lite salt. Var försiktig med saltet! Salt smälter sakta i emulsioner så om det inte smakar så salt i början, vänta en stund, och smaka sen av igen.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda med vetemjölet och rör runt.
Häll i lite av mjölken i taget, så att du har koll på hur det tjocknar, rör hela tiden och sänk värmen lite.Man får inte lämna den eftersom den både kan koka över och bli bränd i botten.
Bränd sås måste kastas, den blir oätlig!
Om du är osäker på hur mycket sås du kommer behöva så kan du blanda 1/2-1 dl vetemjöl med vatten och röra ut så i en kopp så att det inte är klumpar i och sen strila i lite i taget efter behov.
Smaka av med salt och peppar.
Smula osten med fingrarna.
Blanda med 1dl majonnäs och 1dl grädde.
Rör om och smaka av med en stor nypa salt och färskmalen peppar.
Alla ingredienser mixas till en slät puré i matberedaren.
Smaka av som vanligt med salt och peppar.
Kommentar: Det är ingen tahini i min hummus eftersom jag inte gillar den syrliga smaken.
Tips! Spadet i kikärtsburken an mman spara och göra majonnäs på. Det vispas då istället för äggula och så har man i lite dijonsenap och strilar ner olja.
Blanda samtliga ingredienser utom oljan.
Tillsätt oljan droppvis under omrörning till en slät sås.
Avsmaka ev. med salt.
Kommentar: jag har en liten sats bråttomvariant på den här som också fungerar bra.
Jag sprutar några matskedar vanlig senap i ett glas och vispar ner droppvis av rapsolja med en sked eller gaffel och när det är tjockt och blankt häller jag i ett kryddmått eller två av balsamvinäger och så tar jag några teskedar dill ur en förpackning med frusen dill.
Vispa äggulor med citronsaften och vattnet kraftigt och en god stund över vattenbad, medan vattenbadet blir varmt.
Smält smöret i en skål i mikron under tiden.
Sänk värmen på plattan till 3:an eller 4:an när vattenbadet är varmt.
Strila i smöret pö om pö sakta och rör kraftigt under tiden.
Fortsätt vispa och röra tills det tjocknar, sänk värmen till ettan eller tvåan efter ett tag.
Om du går ifrån och såsen får stå en stund så skär den sig och när det händer tag den då ur vattenbadet och ställ på träbänk eller skärbräda, häll i 1 msk kallt vatten och rör kraftigt, så blir den slät och fin igen.
1 äggula från ett färskt ägg (om det är tydlig skillnad mellan gula och vita, gulan är fast och fin och det doftar angenämnt eller ingenting alls, ja då är det färskt, om du gör en större sats på flera ägg dela ett ägg i sänder i separat skål för säkerhets skull, det kan vara 11 färska och ett dåligt ägg i samma kartong!)
Ha en literkanna fylld till minst 3/4 med vatten och släpp ner ägget. Om ägget ligger och flyter på ytan så är det gammalt och dåligt, släng det! Om det snällt sjunker till botten och ligger still ner på botten, använd det, det är färskt.
Det går lättast att vispa i en inte alltför stor rundbottnad skål och allra bäst är om man har en fuktad vettexduk eller handduk under så att skålen står stadigt still. Jag brukar vispa äggula för sig först innan jag börjar droppa i olja.
Sen droppar man i rapsolja, först väldigt försiktigt och endast några få droppar i taget, vispa kraftigt hela tiden tills den börjar tjockna.
(… Om man varit för försiktig i början och sen blivit otålig så att den blir vattnig och inte tjocknar, sluta genast droppa i mer oja och ta elvispen istället, det brukar kunna rädda situationen). När majonnäsen tjocknar och skär sig då kan man strila i lite mer olja åt gången men fortsätta att vispa kraftigt. Har man gjort rätt så får man en allt fastare och ljusare majonnäsbas som man sedan kryddar efter smak, se utgångspunkt här ovan.
Var försiktig med saltet, den blir saltare när den fått stå till sig lite.
Om den inte vill tjockna så häll över allt i en annan skål. Börja om med en ny äggula och strila försiktigt ner den misslyckade under kratig omrörning.
Lägg ner ägget i kokande vatten och låt koka exakt 3 min. Knäck ägget och gröp ur innehållet i en skål. Tillsätt vinäger och vispa sönder ägget. Använd gärna matberedare eller elvisp.
Tillsätt oljan under fortsatt vispning, först droppvis och därefter i en tunn stråle. Såsen ska vara tjock och blank. Smaksätt såsen med salt, peppar, senap, pressad vitlök och gräslök.
Låt såsen kallna minst 30 min. före servering så att den utvecklar full arom.
Lägg äggulan i en skål som är lagom stor och bekväm att vispa i.
Strila ner oljan försiktigt under kraftig vispning.
Blanda ner resten av ingredienserna under omrörning.
Krydda och smaka av. Majonnäsen ska vara ganska kraftig i smaken.
Blanda i crème, fraiche och pickles och smaka av.
Finhacka löken och fräs i lite smör och olja tills den blir mjuk. Tillsätt krossad tomat och sötsur chilisås, krydda och låt puttra ihop en stund. Låt eventuellt svalna.
Gör gärna en aioli (majonnäs med lite pressad vitlök i) till och servera med potatis och bacon. Den rätten kallar jag för kärlekspotatis för smakerna gifter sig så fantastiskt bra. Tomatsalsan är också väldigt god till nachos, tacos, pizza, pasta och risrätter.
Skölj gurkan, hyvla den på en tallrik, strö på salt, lägg en annan tallrik över och ställ en tyngd, t.ex. en mortel ovanpå för att pressa ut vattnet och låt stå en timme, man kan krama ur det sista vattnet med händerna om man vill.
Häll youghurten genom ett melittafilter och låt rinna av en timme.Jag brukar använda 6%-ig yoghurt och då kan man hälla igenom en liten finmaskig sil istället för melittafilter
Blanda den urvattnade yoghurten med den urkramade gurkan, pressa i en vitlöksklyfta, häll på en msk olja, tillsätt 1 krm svartpeppar och smaka av, tillsätt mer salt och peppar vid behov.