HEM

 

DESSERT

Äppelpaj

ingredienser till äppelpaj

Ingredienser:

  • 200g smör
  • 1 dl socker
  • 2 äpplen
  • 4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Tärna smöret, blanda ihop allt till en smuldeg med fingrarna. Skala och klyfta äpplena. Lägg äppelklyftorna i botten av en smord form, (strö på socker om inte äpplena är tillräckligt söta i sig) och på med smuldegen. Grädda i 200-225 grader ca 15-20 min. När pajen börjar få fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.

mise en place

Jag gjorde halv sats idag på ett äpple, 100 gram smör, drygt 2 dl vetemjöl och 1/2 dl socker, eftersom vi bara är två personer. Snabbt och smidigt, allt som allt en halvtimme för en ljuvligt doftande äppelpaj till efterrätt!

äppelpaj i form

äppelpaj med glass

Glass

Ingredienser:

  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1/2 vaniljstång)
  • 1 ägg
  • 1 – 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Blanda ägg, socker och vaniljsocker och vispa allt poröst.

Vispa grädden och blanda den väl med äggsmeten.

Låt stå kallt en stund innan den serveras. Kan även frysas till glass.

Om du använder vaniljstång så gör en skåra längs vaniljstången och skrapa ur kornen och ner i äggsmeten innan den vispade grädden blandas i.

glass

Dajm

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 3/4 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
    Enklare att komma ihåg är:
  • 100 gram smör
  • 1/2 kaffekopp kakao
  • 2 kaffekoppar socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 kaffekopp vetemjöl

silikonformhalv och hel kaffekopp

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram allt du behöver. Du behöver en tillredningsskål som tål Micro. En kniv att mäta upp smöret med och en ked att röra runt med, en kaffekopp eller mått att mäta med, en tesked och en lagom stor form till själva kakan. Jag använder en sån där silikonform, rund, som varken behöver smörjas eller ströas. Större form än så (motsvarande rund sockerkaksform) bör man inte ha.

silikonform

Skär 100 gram smör, lägg i en bunke och kör i micron en minut.

Blanda i 2 kaffekoppar socker eller 3 dl socker, 3/4 dl kakao eller en halv kaffekopp, en tesked vaniljsocker, 2 ägg och en nypa salt, allra sist vänder man ner en kaffekopp (eller 1,5 dl) vetemjöl.

Blanda runt ordentligt med en sked och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter beroende på hur lös du vill ha den.

Det går bra att ta ut den efter 20 minuter för att kolla och sen sätta in ytterligare 5-10 minuter om man tycker att den blev för lös.

Till fest kan man servera den med vispad grädde och hallon annars duger den bra bara som den är.

kladdkaka

Ostpannkaka

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 35 gram smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljsocker
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk rapsolja

Blanda mjöl, vaniljsocker och salt och vispa med 1 1/2 dl mjölk till en slät smet. Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur 1/2 timme.

Häll i resten av mjölken och de två äggen och vispa kraftigt, strila ner smält smör. (Enklast är att smälta smöret 1 min. på full effekt i en liten skål i micron).

Nu kan du sätta på stekpannan – den ska vara på ganska god medelvärme. Häll 1 tsk rapsolja i pannan och strö ut ca 1 msk riven ost och häll sedan på drygt 1 dl smet. Grädda pannkakan gyllene.

Det här blir en mer matig pannkaka som blir ljuvligt frasig och god. Det går lika bra att ha sylt och grädde som att ha skinka eller bacon till. Smaklig spis!

ostpannkaka ostpannkaka ostpannkaka ostpannkaka ostpannkaka

Krabbelurer

  • 3/4 dl socker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker (eller 1 krm kardemumma)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk smör + 1 msk olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

Vispa ner mjölken till en slät smet och rör ner ägget.

Stek plättarna i smör och olja i stekpanna.

Sylt och grädde till (ha lite socker i grädde, grädde utan socker är beskt) eller som de är kalla eller så gör man Krabbelursemlor!

krabbelurer

kokerska