(5-8 portioner)
Koka brysselkål och lägg i en smord ugnssäker form.
Skär 2 pkt bacon i småbitar och bryn.
I med baconet i stuvningen salt och peppar.
Häll stuvningen över kålen + parmesan.
In i ugnen ca 10 min. i 225-250º.
Skölj och strimla eller riv vitkål och morot.
Häll kokande vatten över vitkålen hastigt i ett durkslag eller krama vitkålsstrimlorna ordentligt med fingrarna.
Blanda riven morot, vitkålsstrimlet med majonnäsen i en stor skål.
Tillsätt eventuellt avrunnen krossad ananas, eller finhackat äpple, lite strimlad purjo kan man också ha i (och eller nötter men då är det inte coleslaw längre).
För att göra den lite lättare och mildare kan man blanda majonnäsen med lite yoghurt, gräddfil, creme fraiche eller filmjölk.
Färska äggulor, en i taget! vispa eller rör kraftigt och droppa i olja, först väldigt försiktigt, sen lite mer i taget när det tjocknar, gör man större sats är elvispen bra.
Låt vitlöksklyftorna koka med skalen på i rikligt med vatten ca 5 min. Spola dem i kallt vatten och skala dem. Lägg vitlöksklyftorna i en burk och häll på vinägern.
Täck över och låt stå i kylskåp i 3 dygn.
Häll av vinägern.
Blanda olivoljan med torkade eller färska örtkryddor eller med tomatpuré och sambal oelek. Eller chilipeppar. Häll kryddoljan över vitlöken, täck över och låt dem stå svalt 5-10 dygn innan de serveras (i kylskåp stelnar olivoljan). OBS (under sommaren och hösten är vitlöken billigast).
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, skala och slanta morötterna samt skölj, skala och klyfta löken.
Häll rapsolja i botten av en ganska stor ugnsfast form och klicka i 2 msk honung.
Bred ut morotsslantarna och lökklyftorna (det är bara bra om lökklyftorna delar lite på sig).
Strö på salt och smula över rosmarin.
Kör i ugnen ca 45 minuter.
Kolla efter 20-30 minuter och om det börjar bli bränt på ytan så täck med lite lös grillfolie ovanpå.
Jag serverade aioli och kryddiga blandfärsbiffar till, men den här rätten klarar sig bra på egen hand. OBS! morötterna är inte brända, det är mörklila morötter som är orange inuti.
Sätt ugnen på 225 grader och gallret lite under mitten.
Lägg ut ganska tunna skivor av potatis i botten av formen strö på salt och peppar ett lager till + salt och peppar osv tills formen är ungefär 3/4 täckt.
Pressa eventuellt på vitlök och häll på önskad mängd av grädde och mjölk tills det knappt täcker potatisen.
Grädda i ca 50 minuter, men kolla efter 20-30 min, ugnsvärmen kan behöva sänkas till 200 grader och eventuellt måste man täcka gratängen med lite lös ugnsfolie ovanpå så att den inte blir för bränd.
Skölj potatis och purjolök.
Tärna potatisen och läg i en kastrull med 1/2 liter vatten och 1/2 tsk salt.
Koka 5-10 minuter och skölj och skiva under tiden purjolöken.
Häll i purjolöken och pressa i 2 vitlöksklyftor.
Häll i 3 dl grädde, smaka av med salt och peppar och rör om.
Låt småputtra en liten stund till potatisen är färdig.
Man kan passera soppan med en mixer också om man vill ha en slät soppa.
Skölj grönsakerna och skär i lagom bitar och låt vattnet dunsta bort på hög värme i en kastrull rör lite emellanåt och passa så att det inte bränns vid.
Häll på lite olja och smör, pressa i vitlök och tillsätt finhackad lök, och låt puttra en stund så att grönsakerna får lite färg.
Häll sedan på krossad tomat, eller grönsaksbuljongtärning, en skvätt vin eller vinäger samt kryddor, smaka av och tillsätt ev. en tsk socker och låt puttra på svag värme ca en halvtimme.
Strö på parmesanosten. Låt småputtra på svag värme ytterligare 1/2 timme.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla lite rapsolja i botten av en mindre långpanna eller form. Kärna ur oliverna.
Skölj och slanta purjolöken.
Riv potatis, morötter och rotselleri, blanda allt i formen.
Klicka på lite smör och strö på oliverna. Grädda ca 15-20 minuter.
Kolla så att ytan inte blir bränd, täck i så fall med ugnsfolie sista 5-10 minuterna.
Servera med senapspanerad kassler och champinjonstuvning.
Smaklig spis!
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, skala och skiva sötpotatisen.
Skär i tändstickstunna strimlor och lägg i en ugnsfast form med några smörklickar i botten.
Pressa på två vitlöksklyftor. Klicka på lite smör.
Strö på strimlad röd chili, salta och peppra.
Häll på mjölk och grädde.
Strö på riven ost och grädda i 20-30 minuter.
Skölj och skala morötter.
Häll 3-4 dl vatten i en kastrull.
Slanta morötterna och häll i och koka morotsslantarna i 15 min.
Häll vattnet genom ett durkslag ner i en bunke, det ska användas!
Smält smör i kastrullen och blanda med vetemjölet.
Häll på morotsspadet och rör hela tiden så det inte fastnar i botten
Häll på lite mjölk efter hand.
Tillsätt i morotsslantarna.
Smaka av med salt och peppar.