HEM

 

släng

ATT HA HEMMA

kokerska

 

Det finns några få redskap och ingredienser man allt som oftast behöver för att komma igång i köket. Mice en Place kallas det när man förbereder sig och plockar fram de grejor man behöver varje gång och är näst efter hygien och säkerhet det absolut viktigaste i ett kök.

Se till att du har: En ren handduk (släng) som du fäster i förklädet eller linningen. Den är bra att ta ut heta saker ur ugnen med, eller fukta och lägga under skålen när du ska vispa sås eller för att skärbrädan ska ligga säkert still och stadigt, eller för att försiktigt torka kanterna fina på tallriken. Slängen är alltså väldigt användbar.

En eller flera skärbrädor. Det finns billiga i plast som duger alldeles utmärkt och är på sätt och vis bättre eftersom bakterier kryper ner i djupa skåror så det är bättre att byta och köpa nya relativt ofta.

Man får aldrig någonsin skära rått kött eller rå fisk på samma skärbräda som grönsaker, gäller i synnerhet rå kyckling som man alltid ska vara extra försiktig med att den inte kommer i kontakt med andra råvaror eller verktyg som ska användas till annat.

Du behöver en bra kökskniv som du trivs med, eller så kallad kockkniv. Det behöver inte vara den allra dyraste och finaste som går att få tag på men den ska vara av god kvalitet. Jag köpte min först på Claes Ohlson och den använder jag mycket fortfarande. Moraknivar har en som också är bra. Det är viktigt att skärpa knivarna relativt ofta, de ska alltid vara skarpa, testa mot ett hushållspapper! Man skär sig inte lika lätt på en vass kniv som på en trög.

kniv och skärbräda

 

Du behöver några små och kanske en eller två större tillredningsskålar där du förvarar hack eller blandar röror m.m. Ett rivjärn är vida överlägsen matberedare vad det gäller att riva en eller två morötter e.d. En potatisskalare är otroligt användbar till mycket annat än att skala potatis. Man kan göra fina ringlar av morötter och annat att garnera med. En måttkanna och andra mått är också bra att ha både för att mäta med och för blandning. Ett durkslag är också viktigt att ha till hands för det mesta för att skölja ris, bönor och grönsaker och för att låta salladen rinna av i.

 

 

bra-att-ha-saker

bra-att-ha-saker

Verktygen här ovan är i stort sett allt du behöver för det mesta, för att börja förbereda. Det kan hända att du behöver ytterligare skärbrädor och skålar, tänk ut detta innan du börjar så blir det renare och lättare när du jobbar sedan.

Det är ingen höjdare att rusa runt som en virrhöna med kladdiga fingrar medan köttet blir vidbränt!

Till själva matlagningen behöver du förstås kastruller och en eller två stekpannor och/eller en ugnsform om du steker i ugnen samt stekspade, slevar och eventuellt en tång. Pensel är ofta bra att ha om man ska pensla något i ugnen och en vitlökspress kan vara bra.

Bortsett från själva verktygen så är det några ingredienser som är bra att alltid ha hemma, förutom morot, potatis och lök.

bra-att-ha-saker

Du behöver vetemjöl, smör, soja, vinäger eller ättika och rapsolja. Sen kan du öka på efter hand med en god olivolja att skvätta på salladen och olika sorters vinäger, kanske fisksås, oystersås, worchestershiresås, sweet chilisås, tabasco mm.mm. men vetemjöl, smör rapsolja och någon syra (det går i och för sig bra med citron till det mesta) och ättika det behöver du ha till hand till det mesta.

rågmjöl, ägg och mjölk

Rågmjöl, ströbröd och/eller cornflakes är bra att panera med, liksom ägg. Mjölk eller grädde krävs till många såser.

Kryddor? Salt, socker och peppar räcker långt, men det ska helst vara nymalen peppar.

Arbetsyta?

Avställningsyta för färdigförberett?

Avställningsyta för heta kastruller, stekpanna och/eller ugnsform eller plåt?

Spis? Ugn?

Tillräckligt med tid? Glatt humör? Kan ju inte bli mycket bättre… bara att börja då! OCH jag höll på att glömma! sjukt bra är att ha en stektermometer. Då riskerar man inte att kyckling eller fisk blir rått eller torrt och säkerställer att gästen får kottletterna enligt önskemål.

stektermometer width=