(4 portioner)
Skölj och ansa brysselkålen och koka 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i en bunke. Spadet kan man spara och frysa ner som buljong.
Skala, skiva och stek under tiden tunt skivad lök i 1 msk smör och 1 msk olja. När löken är mjuk, häll i den avrunnabrysselkålen och rör ner 2 msk smör, dijonsenap, grädde, soja och sötsur sås. Smaka av med lite salt, men var försiktig och tänk på att fläsket som skall ätas till kan vara salt.
Lägg fläskskivorna på en tallrik eller skärbräda och krydda med peppar och paprikapulver.
Mortla 1 msk fänkål (inte nödvändigt, men det blir ber smak om man krossar fröna lite.
Hetta upp en stekpanna, lägg i en smörklick och häll på lite rapsolja och i med fänkålsfröna.
Lägg sedan i fläskskivorna (2 – 3 åt gången ) och stek tills du fått fin stekyta.
Ha gärna en panna på ettan med de skivor som är färdiga, särskilt om du steker till fler än två.
Servera med kokt potatis och brysselkålen.
Potatisen är lagom att sätta på samtidigt som man börjar med brysselkålen, då bör allt vara klart samtidigt och du hinner ändå göra lite sallad e.d. till.
Se till att du har två lagom stora ugnsformar innan du börjar som kan samsas i ugnen samtidigt!
Häll allt i en plastpåse låt ligga i kylen minst 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Skär löken i ganska tunna ringar.
Häll rapsoljan i boten av formen och strö ut lökringarna.
Skiva potatisen tunt och bred ut ett lager potatis skivor ovanpå i formen. Salta och peppra, skiva resten av potatisarna och bred ut ovanpå, salta och peppra igen.
Lägg på några små smörklickar här och där. Grädda i 20 min. i 225 graders ugn.
Tag ut och häll på grädden. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och sätt in gratängen i ugnen igen.
Tag ut köttet ur kylen och låt marinaden rinna genom ett durkslag ner i en bunke eller kastrull.
Bryn köttet i het stekpanna hastigt bara så att det får lite färg (om det vätskar sig i pannan så häll över spadet i formen som köttet skall ligga i i ugnen sen, köttet får inte koka för då blir det snabbt torrt!).
Krydda lite extra med salt och peppar. Lägg över kotletterna i ugnsfast form när de fått vacker färg och häll på spadet.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt ugnsluckan stå öppen ca 15 sekunder så att den värsta hettan går bort innan du sätter in köttet, bredvid eller ovanpå gratängen.
Låt alltsammans stå i ugnen ca 20 minuter. Under tiden hinner du lagom göra lite sallad eller någon annan grönsak som tillbehör. Smaklig spis!
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisen, torka av och skär ett stjärnkryss ganska djupt i mitten av potatisarna.
Häll lite olja i botten av en ugnssäker form och lägg i potatisarna. Krydda med salt och peppar och lägg en klick smör överst på varje.
Stek i ugn ca 50 -60 minuter.
Hacka lök och vitlök.
Stek svampen i smör och olja och när den börjar få färg tillsätt lökhack och köttrester.
Strö på lite vetemjöl, rör om, tillsätt grädden och rör om. Krydda med Habanero, vinäger och soja samt eventuellt annan valfri krydda.
Servera med sallad och tomat.
Det enda man behöver är en ugn, kylskåp, en ganska stor ugnsfast form, en rejäl bit hel fläskkarré utan ben, favoritkryddor och salt, eventuellt lite honung eller socker, en provsticka och en stor plastpåse.
Tina fläskkarrén som helst ska vara minst 2,5 kg upp till 4-5 kg (jag brukar göra på 2,5 kg) och pricka den med provsticka runt om så att kryddorna kan tränga in ordentligt i köttet.
Gör en god kryddblandning av dina favoritkryddor, blanda med salt och ev. lite socker. Snåla inte på kryddorna, köttet ska vara ordentligt inknådat med kryddorna, sen in i plastpåse, så får det ligga och gotta sig i kylen över natten.
På morgonen sätter man ugnen på 125 grader. Lägg köttbiten i en ganska stor ugnsfast form och sätt in den i ugnen ganska långt ner precis innan du åker till jobbet. Låt stå 7-10 timmar. Det är alltså lagom färdigt tills du kommer hem från jobbet!
Ta ut köttet och dra isär med 2 gafflar. Man kan också höja ugnsvärmen till 225 grader och pensla med en glace och sätta in den i ugnen igen ytterligare 15 minuter, men det är absolut inte nödvändigt.
Skölj och dela potatisarna i mindre bitar.
Förkoka potatisarna ca 15 minuter. Låt vattnet rinna av.
Dela dem ev. i lite mindre bitar när de svalnat. Stek i smör, olja, salt, socker och gurkmeja.Gör en gräddsås av skyn och red av med lite vetemjöl utrört i vatten.
Servera med en sallad av salladskål och finhackat äpple.